25 Mart 2012 Pazar

Çocuk Beslenmesi sayfa 78 ; Süt Çocuğunun Beslenmesindeki Önem Nedir ?

Sağlıklı ve normal bir yaşam, doğumdan başlayarak dengeli ve yeterli beslenme ile sağlanmaktadır. En ideal besin anne sütüdür. Yeterli ve uzun süreli anne sütü sağlamak amacıyla emzirme işlemine doğumla birlikte başlanmalıdır. Anne sütü 4 - 6 ay hiçbir ek gıda kullanmadan tek başına yeterli olabilmektedir.


bebek

Süt çocuğunun yeterli ve dengeli beslenmesinin önemi nedir ?

Süt çocuğu çağı ( yaşamın ilk yılı ) onu izleyen herhangi bir yıldan çok daha fazla, çabuk büyüme ve gelişme yılıdır. Bedence büyüme ve sinir sisteminin gelişmesi yeterli kalori ve gerekli besinlerin alınmasına dayanmaktadır. Yeterli bir beslenme çocuğun büyümesini sağlar, ancak gelişimi için sevgi dolu ve uyarıcı bir çevre gereklidir. Bir yaşam boyu sürecek yeme alışkanlıkları bu dönemde başlar. Beslenme uygulamalarının başlıca amacı kalori alımlarının ihtiyaca göre ayarlanması ve her grup yiyeceklerden zevk alarak yenilmesinin sağlanmasıdır. Süt çocuğunun yeterli ve dengeli beslenmesi, tüm besin öğelerini içeren besinlerin her birinden yeterli enerjiyi sağlayabilecek miktarda verilmesi ile sağlanır.

Çocukların besin gereksinimleri yetişkinlere göre bazı yönlerden farklıdır ;

Bunlar : Çocukların büyüklere göre enerji harcaması, oldukça fazladır. Çünkü büyüme sürecinde önemli miktarda enerji gereklidir. Süt çocuklarının vücutlarında yeni dokuların yapılması nedeniyle protein, mineral ve vitaminlere gereksinim fazladır. Çocuklar kendi kendilerine yemeyi henüz öğrenmemiş olduklarından, beslenmeleri için hazırlanacak diyetler belirli besin öğelerini içermeli ve uygun şekilde hazırlanmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder