YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER | |||
A vitaminiGebe olmayan:800 mcg (mikrogram) Gebe:800 mcg Emziren: 1300 mcg | kemik ve doku büyüme ve gelişmesine yardımcı olur.enamel üreten hücrelerin gelişiminde temel maddedir cilt ve mukozaların sağlığının korunmasında önemlidir | tereyağ,margarin, yeşil ve sarı sebzeler, karaciğer | fazla miktarlarda alındığında fetus üzerine toksik etki gösterebilir. Işığa maruz kaldığında etkisini yitirir. |
D vitaminiGebe olmayan: 10 mcg (mikrogram) Gebe:10 mcg Emziren:12 mcg | Kalsiyum ve fosforun emilimi için ve diş ve kemiklerin mineralizasyonu için gereklidir. | süt, margarin, balık yağı, güneş ışını | fazla miktarlarda alındığında fetusa zarar verebilir. |
E vitaminiGebe olmayan:8mg Gebe:10 mg Emziren:12 mg | Doku gelişimi, hücre duvarı yapısı, alyuvar hücresi bütünlüğü için gereklidir. | sebze yağları, et, yumurta, süt, fındık | A vitaminin emilimini artırıcı özelliği vardır. |
K vitaminiGebe olmayan:55 mcg (mikrogram) Gebe:65 mcg Emziren:65 mcg | kan pıhtılaşma faktörlerinin üretimi için gereklidir. | vücutta barsak florasında üretilir. | |
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER | |||
Folik asitGebe olmayan:180 mcg (mikrogram) Gebe:400 mcg Emziren:280 mcg | Hemoglobin sentezi için önemlidirDNA ve RNA sentezinde önemlidir Aminoasit sentezinde önemlidir | ciğer, yapraklı yeşil sebzeler, maya | Eksikliği anemiye neden olur.Beklediğinide ya da kaynatıldığında harabolur. Demirle birlikte günlük 400 mikrogram takviye doktorlar tarafından yaygın olarak uygulanmaktadır. |
NiasinGebe olmayan:15 mg Gebe:17 mg Emziren:20 mg | enerji ve protein metabolizmasında rol alır. | et, sakatat, fıstık, fasulye, bezelye, tahıllar | Diğer suda çözünen vitaminlerin aksine dayanıklıdır. Pişirilme esnasında önemli bir kısmı değişime uğramaz. |
RiboflavinGebe olmayan:1.3 MG Gebe:1.6 MG Emziren:1.8 MG | enerji ve protein metabolizmasında rol alır. | süt,et, tahıllar | |
Tiamin (B1)Gebe olmayan:1.1 mg Gebe:1.5mg Emziren:1.6mg | enerji metabolizmasında önemlidir | et, ciğer, tahıllar, çeşitli sebzeler | kas ve sinir sisteminde karbonhidrtaların enerjiye dönüştürülmesinde çok önemli rolü vardır. |
Piridoksin (B6)Gebe olmayan:1.6mg Gebe:2.2 mg Emziren:2.1 mg | aminoasit metabolizması ve protein sentezinde önemlidir.fetusun büyümesi için önemlidir. | işlenmemiş tahıllar, bakliyat, fındık, fıstık, mısır | aşırı miktarlarda kullanıldığında emziren annelerin süt miktarını azaltabilir. Erken gebelikte bulantının giderilmesinde faydalı olabilir. |
Kobalamin (B12)Gebe olmayan:2.0 mcg Gebe:2.2 mcg Emziren:2.6 mcg | protein metabolizmasında önemlidir.alyuvarların oluşturulmasında önemlidir. | süt, yumurta, et, ciğer, peynir | İleri derecede eksikliğinde anemi ve sinir sistemi hasarı meydana gelir. Barsakların bakteri florası tarafından üretilir. |
C vitaminiGebe olmayan:60 mg Gebe:70mg Emziren:95mg | doku oluşumu ve sağlamlığında önemlidir.bağdokusu ve damar dokusunun "harcını" oluşturur. demir emilimini artırıcı özelliği vardır. | turunçgiller, çilek, domates, kavun-karpuz, kırmızı biber, yeşil sebzeler, patates | soğuk algınlığını önlemede yükleme tedavisinin gerçekten etkili olduğu kanıtlanmış değildir. |
25 Mart 2012 Pazar
Beslenme; sf: 55 Gebelikte vitaminlerin önemi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder