25 Mart 2012 Pazar

Çocuk Beslenmesi sayfa 70 ; Beslenmenin Önemi..


EMZİKLİLİKTE BESLENME
Anne sütü insan organizmasının büyümesine, gelişmesine, olgunlaşmasına yarayan her türlü besin öğesine ve diğer maddeleri içeren en uygun besin ve doğal beslenme şeklidir. Yeterli ve dengeli beslenen emzikli bir kadın günde yaklaşık 700 - 850 ml kadar süt üretir. İyi beslenmeyen ve sık doğum yapan kadınlarda günlük süt tüketimi azalır ve 400 ml'ye düşer. Bazı kadınlarda ise günlük süt salgılaması bir litrenin üzerine çıkabilir.
Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. Anne gebelikte iyi beslenmişse, ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilecek yağ deposuna sahiptir. Emziklilik döneminde süt üretimi için gerekli olan enerjiyi gebelikte vücut yağı olarak depolanan yağdan ve tükettiği besinlerden karşılamaktadır. Eğer emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenilmezse vücut gerekli enerji, protein, mineral ve vitaminleri alamazsa depolardan harcamaya başlar buda annenin sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt
salgılanmasına neden olur.

BeslenmeEMZİKLİLİKTE BESLENME ÖNERİLERİ
Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemeliler. Bu süre en az 6 ay ve daha fazla sürebilir. Emziklilik döneminde yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulayarak bebeklerini verimli bir şekilde emzirebiliyorlarsa bu süre bitiminde ideal kilolarına çok daha kolay ulaşabilirler.
Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için günde en az 8-12 bardak sıvı alınması gereklidir.
Emziklilik döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek süt ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. 1-2 fincandan fazla kafeinli içecek (çay, kahve, cola vb. gibi) tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Daha çok ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
Vitaminlerden zengin sebze ve meyveler diyette her öğün yer almalıdır.
Kalsiyum yönündne zengin olan süt, yoğurt, peynir ve kefir belirli miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç üketilmemelidir.
Salam, sucuk, sosis gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenilmemelidir.
Şeker yerine pekmez tüketilerek boş enerji alımı ve kansızlık oluşması riski azaltılmış olur.
Emziklilik döneminde alkol ve sigara kullanılmamalıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder