25 Mart 2012 Pazar

Çocuk Ruh Sağlığı sayfa 66 ; Özdenetim Nedir ?

 Özdenetim demek ?
Daha önemli bir amaca ulaşabilmek için kişinin tepkilerini, davranışlarını ya da başka amaca yönelme eğilimini denetleyip kısıtlaması, otokontrol
 Özdenetim kişinin hatalarının farkına varma halinde devreye girmesi gereken bir durumdur. Bu durumda kişi hatalı hareketlerini kısıtlar, olduğundan daha iyi bir seviyeye erişir. Özdenetim yapabilen kişi amacına odaklanır ve dikkat dağıtıcı olaylarla kafasını meşgul etmez. Özdenetim aynı zamanda kişinin başka birisi tarafından uyarılmadan hatasının farkına varıp kendı kendısını denetlemesi anlamına gelir.

Çocuk Ruh Sağlığı ; Bizi Okulda Etkileyen Faktörler

Uykusuzluk
Erken kalkma
Ders sıkıcılığı

Sabahları sevmediğimiz dersin oluşu
Okulun fiziki sartları
Sevdiğimiz dersin olması

Blok dersler
Arkadaş ve Çevre
Öğretmenler
Arka arkaya sınav olumu

Rehabilitasyon merkezi




1.Bu okulda kaç kişi eğitim görüyor?
-111 kişi eğitim görüyor
2.Sınıflar kaç kişilik?
-Bireysel eğitim.Seans seans alıyoruz.Bir de grup derslerimiz var.Grup derslerinde 5 6 çocuk var.
3.Hangi üniversiteden mezunsunuz?
-Ben eğitim enstitüsü mezunuyum.
4.Hangi eğitim metodlarını kullanıyorsunuz?
-Geçerli olan tüm medotları kullanıyoruz.
5.Mesela?
-Göze ve kulağa hitap eden medotlar,materyaller..
6.Ne tür materyaller kullanıyorsunuz?
-Özel eğitime uygun.
7.Siz bu bölümü neden seçtiniz?
-Ben görme engelliler okulunda çalıştım 10 yıl dolayısıyla braille alfabesini biliyorum.Aynı zamanda görme engellilerin eğitimini aldım ve emekli olduktan sonra burda çalışıyorum.Onlara faydalı olmaya çalışıyorum.
8.Yaşadığınız zorluklar neler?
-Tabi ki çeşitli zorluklar var ama çok önemli çözülemeyecek sorunlar yok.Genelde materyal konusunda zorlanıyoruz.Evde yapılması gereken modüllerin kazanımlarını veliler evde çalışmıyor.
9.Engelli bireyler nasıl kayıt oluyor?
-Bizi bulmaları için engelini ispat edecek tıbbi kanı konulmuş dolayısıyla hastaneden almış bir engellini gösteren raporu olması lazım.O raporla ilçe milli eğitimde rehberlik araştırma merkezinden eğitim tanısını koyduracak.Eğitim raporu alacak.Sonra bize gelip kaydolacak.
10.Maliyeti nasıl karşılıyorsunuz?
-Maliyeti devlet karşılıyor.Biz veliden herhangi bir ücret almıyoruz.Servis ücreti de almıyoruz.Bireysel dersler için 375 lira grup dersler artı bireysel dersler içinde 470 lira ama hepsini devlet karşılıyor.
11.Okulda verilen eğitim evde nasıl değerlendiriliyor?
-Çocuk burda kazandığı davranışları evde sergiliyor.
12.Personelleri nasıl seçiyorsunuz?
-Alınan personel buranın ihtiyacına cevap vermeli.
13.Bir bireye bişey olduğu zaman ne yapıyorsunuz?
-Fiziksel olarak bişey olduğunda burada sağlık ocağı var hemen oraya götürüyoruz.Ruhsal olarak da psikologlarımız var onlar yardımcı oluyor.
14.Daha çok ne tür etkinlikler yapıyorsunuz?
-Müzik aleti çalma,birlikte oyun oynama,küçük skeçler,dramalar.Tiyatroya götürüyoruz.Uygun olan çocuklarımızı sinemaya götürüyoruz.
15.İlerleme kat etmeyen öğrencinizin üstesinden nasıl geliyorsunuz?
-Verilen modül öğrenciye uygunsa ilerleme kat ediliyor.Ama oldu da kat etmediyse öğrencinin yapabildiklerini yapıyoruz.Ama yapamadığını da göz ardı etmiyoruz onun üzerine çalışmaya devam ediyoruz.


















Çocuk Beslenmesi sayfa 70 ; Beslenmenin Önemi..


EMZİKLİLİKTE BESLENME
Anne sütü insan organizmasının büyümesine, gelişmesine, olgunlaşmasına yarayan her türlü besin öğesine ve diğer maddeleri içeren en uygun besin ve doğal beslenme şeklidir. Yeterli ve dengeli beslenen emzikli bir kadın günde yaklaşık 700 - 850 ml kadar süt üretir. İyi beslenmeyen ve sık doğum yapan kadınlarda günlük süt tüketimi azalır ve 400 ml'ye düşer. Bazı kadınlarda ise günlük süt salgılaması bir litrenin üzerine çıkabilir.
Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. Anne gebelikte iyi beslenmişse, ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilecek yağ deposuna sahiptir. Emziklilik döneminde süt üretimi için gerekli olan enerjiyi gebelikte vücut yağı olarak depolanan yağdan ve tükettiği besinlerden karşılamaktadır. Eğer emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenilmezse vücut gerekli enerji, protein, mineral ve vitaminleri alamazsa depolardan harcamaya başlar buda annenin sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt
salgılanmasına neden olur.

BeslenmeEMZİKLİLİKTE BESLENME ÖNERİLERİ
Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemeliler. Bu süre en az 6 ay ve daha fazla sürebilir. Emziklilik döneminde yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulayarak bebeklerini verimli bir şekilde emzirebiliyorlarsa bu süre bitiminde ideal kilolarına çok daha kolay ulaşabilirler.
Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için günde en az 8-12 bardak sıvı alınması gereklidir.
Emziklilik döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek süt ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. 1-2 fincandan fazla kafeinli içecek (çay, kahve, cola vb. gibi) tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Daha çok ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
Vitaminlerden zengin sebze ve meyveler diyette her öğün yer almalıdır.
Kalsiyum yönündne zengin olan süt, yoğurt, peynir ve kefir belirli miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç üketilmemelidir.
Salam, sucuk, sosis gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenilmemelidir.
Şeker yerine pekmez tüketilerek boş enerji alımı ve kansızlık oluşması riski azaltılmış olur.
Emziklilik döneminde alkol ve sigara kullanılmamalıdır

Çocuk Beslenmesi sayfa 78 ; Süt Çocuğunun Beslenmesindeki Önem Nedir ?

Sağlıklı ve normal bir yaşam, doğumdan başlayarak dengeli ve yeterli beslenme ile sağlanmaktadır. En ideal besin anne sütüdür. Yeterli ve uzun süreli anne sütü sağlamak amacıyla emzirme işlemine doğumla birlikte başlanmalıdır. Anne sütü 4 - 6 ay hiçbir ek gıda kullanmadan tek başına yeterli olabilmektedir.


bebek

Süt çocuğunun yeterli ve dengeli beslenmesinin önemi nedir ?

Süt çocuğu çağı ( yaşamın ilk yılı ) onu izleyen herhangi bir yıldan çok daha fazla, çabuk büyüme ve gelişme yılıdır. Bedence büyüme ve sinir sisteminin gelişmesi yeterli kalori ve gerekli besinlerin alınmasına dayanmaktadır. Yeterli bir beslenme çocuğun büyümesini sağlar, ancak gelişimi için sevgi dolu ve uyarıcı bir çevre gereklidir. Bir yaşam boyu sürecek yeme alışkanlıkları bu dönemde başlar. Beslenme uygulamalarının başlıca amacı kalori alımlarının ihtiyaca göre ayarlanması ve her grup yiyeceklerden zevk alarak yenilmesinin sağlanmasıdır. Süt çocuğunun yeterli ve dengeli beslenmesi, tüm besin öğelerini içeren besinlerin her birinden yeterli enerjiyi sağlayabilecek miktarda verilmesi ile sağlanır.

Çocukların besin gereksinimleri yetişkinlere göre bazı yönlerden farklıdır ;

Bunlar : Çocukların büyüklere göre enerji harcaması, oldukça fazladır. Çünkü büyüme sürecinde önemli miktarda enerji gereklidir. Süt çocuklarının vücutlarında yeni dokuların yapılması nedeniyle protein, mineral ve vitaminlere gereksinim fazladır. Çocuklar kendi kendilerine yemeyi henüz öğrenmemiş olduklarından, beslenmeleri için hazırlanacak diyetler belirli besin öğelerini içermeli ve uygun şekilde hazırlanmalıdır.


Çocuk Ruh Sağlığı sayfa 55 : Ailede Çocuğun yeri , Ailede özel sorunların çocuk ruh sağlığına etkileri

           Ailede çocuğın yeri ;
             Çocuğun toplumdaki yeri, çocuğun ailedeki konumu ile son derece bağlan¬tıdır Kimi kez, toplumda son derece önemli olarak görülen bir etken olarak karşılaştırıldığında çıkan çocuk, çocuksuz ailelerin korkulu düşlerine karışır. Ailedeki ço¬cuk tipinin belirlenmesi ile bir anlamda ailenin de toplumdaki yeri belirlenmiş olmaktadır.
Çocuğun ailedeki yerinin ve işlevinin tam olarak belirlenebilmesi için ailedeki çocuk tipinin, çocukların sayısının ve sırasının, cinsiyetinin bilinmesi gerekmekledir. Biliyoruz ki, tüm bunlar, hem ailenin çocuklara verdiği, ya da gerebildiği önem açısından, hem de çocuğun kendini ailenin içinde yeterince iyi '' biçimde konumlandırabilmesi açısından önemlidir. Ailedeki çocuk tipinin, ailenin genel kalıpları, yaşam beklentileri dışına çıkması olağan değildir. Her nekadar iyi eğitimli anne babaların çocukları zaman zaman haylaz, yaramaz ve tembel adalete düşkün anne babaların kanun dışı eylemlere girişen çocukları olsa da genelde çocuklar aile bireyleri içinde model aldıkları kişilere benzerler. Ailedeki çocuk tipi denildiğinde Çocuğun bireysel niteliklerinden çok aileye katılımı ile ilgili özellikler anlatılmak istenmektedir.
                
                                         Aile İçinde Özel Sorunların Çocuk Ruh Sağlığına Etkiler;
                                            Aile İçinde Özel Sorunların Çocuk Ruh Sağlığına Etkiler;

Aile İçindeki Özel Sorunların Çocuğun Ruh Sağlığına Etkileri
Aile birliğinin yasal ve sosyal açıdan sona ermesi durumuna boşanma denir. Eşler arasındaki anlaşmazlıklar, alışkanlık ve beklentilerdeki farklılıklar, ekonomik sorunlar gibi nedenlerle aile birliği bozulabilir. Eşler aile birliğinin devamını sağlamak ve sorunlarına sağlıklı çözümler bulmak amacıyla dayanışma içinde sonuna kadar çalışmalıdır. Bunun başarılamadığı durumlarda boşanma gerçekleşir. Boşanma tüm aile bireylerini derin bir şekilde etkiler. Fakat bu durumdan en çok çocuklar etkilenir. Çocuğun kişiliğinin gelişimi,ruh ve beden sağlığı açısından ailenin önemi çok büyüktür…
Üvey Anne – Baba
Aile içinde yaşanan özel sorunlardan biri de üvey anne-babayı çocuğun kabul etmesidir. Boşanma ya da ebeveynlerden birinin ölümü sonucundan eşlerin başka biriyle evlenmesi son derece doğaldır. Yalnız bunu çocuğun kabul etmesi zordur ve zaman ister. Evlenecek kişinin öncelikle çocuğun ruh sağlığını düşünmesi gerekir. Çocuk bu olaya psikolojik olarak hazırlanmalıdır. Çocuğun duyguları karmaşıktır. Bu durumdaki çocuk kendisini suçlayabilir, terkedilmişlik duygusu yaşanabilir, güven duygusu sarsılır.


(http://birkadinfenomeni.com/aile-icindeki-ozel-sorunlarin-cocugun-ruh-sagligina-etkileri.html )
     

Gelişim Alanları sfy : 132 Bilişsel Gelişime Uygun Araç ve Gereçler










Beslenme; sf: 55 Gebelikte vitaminlerin önemi

YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
A vitaminiGebe olmayan:800 mcg (mikrogram)
Gebe:800 mcg
Emziren: 1300 mcg
kemik ve doku büyüme ve gelişmesine yardımcı olur.enamel üreten hücrelerin gelişiminde temel maddedir
cilt ve mukozaların sağlığının korunmasında önemlidir
tereyağ,margarin, yeşil ve sarı sebzeler, karaciğer fazla miktarlarda alındığında fetus üzerine toksik etki gösterebilir. Işığa maruz kaldığında etkisini yitirir.
D vitaminiGebe olmayan: 10 mcg (mikrogram)
Gebe:10 mcg
Emziren:12 mcg
Kalsiyum ve fosforun emilimi için ve diş ve kemiklerin mineralizasyonu için gereklidir. süt, margarin, balık yağı, güneş ışını fazla miktarlarda alındığında fetusa zarar verebilir.
E vitaminiGebe olmayan:8mg
Gebe:10 mg
Emziren:12 mg
Doku gelişimi, hücre duvarı yapısı, alyuvar hücresi bütünlüğü için gereklidir. sebze yağları, et, yumurta, süt, fındık A vitaminin emilimini artırıcı özelliği vardır.
K vitaminiGebe olmayan:55 mcg (mikrogram)
Gebe:65 mcg
Emziren:65 mcg
kan pıhtılaşma faktörlerinin üretimi için gereklidir.   vücutta barsak florasında üretilir.
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
Folik asitGebe olmayan:180 mcg (mikrogram)
Gebe:400 mcg
Emziren:280 mcg
Hemoglobin sentezi için önemlidirDNA ve RNA sentezinde önemlidir
Aminoasit sentezinde önemlidir
ciğer, yapraklı yeşil sebzeler, maya Eksikliği anemiye neden olur.Beklediğinide ya da kaynatıldığında harabolur.
Demirle birlikte günlük 400 mikrogram takviye doktorlar tarafından yaygın olarak uygulanmaktadır.
NiasinGebe olmayan:15 mg
Gebe:17 mg
Emziren:20 mg
enerji ve protein metabolizmasında rol alır. et, sakatat, fıstık, fasulye, bezelye, tahıllar Diğer suda çözünen vitaminlerin aksine dayanıklıdır. Pişirilme esnasında önemli bir kısmı değişime uğramaz.
RiboflavinGebe olmayan:1.3 MG
Gebe:1.6 MG
Emziren:1.8 MG
enerji ve protein metabolizmasında rol alır. süt,et, tahıllar  
Tiamin (B1)Gebe olmayan:1.1 mg
Gebe:1.5mg
Emziren:1.6mg
enerji metabolizmasında önemlidir et, ciğer, tahıllar, çeşitli sebzeler kas ve sinir sisteminde karbonhidrtaların enerjiye dönüştürülmesinde çok önemli rolü vardır.
Piridoksin (B6)Gebe olmayan:1.6mg
Gebe:2.2 mg
Emziren:2.1 mg
aminoasit metabolizması ve protein sentezinde önemlidir.fetusun büyümesi için önemlidir.
işlenmemiş tahıllar, bakliyat, fındık, fıstık, mısır aşırı miktarlarda kullanıldığında emziren annelerin süt miktarını azaltabilir. Erken gebelikte bulantının giderilmesinde faydalı olabilir.
Kobalamin (B12)Gebe olmayan:2.0 mcg
Gebe:2.2 mcg
Emziren:2.6 mcg
protein metabolizmasında önemlidir.alyuvarların oluşturulmasında önemlidir.
süt, yumurta, et, ciğer, peynir İleri derecede eksikliğinde anemi ve sinir sistemi hasarı meydana gelir. Barsakların bakteri florası tarafından üretilir.
C vitaminiGebe olmayan:60 mg
Gebe:70mg
Emziren:95mg
doku oluşumu ve sağlamlığında önemlidir.bağdokusu ve damar dokusunun "harcını" oluşturur.
demir emilimini artırıcı özelliği vardır.
turunçgiller, çilek, domates, kavun-karpuz, kırmızı biber, yeşil sebzeler, patates soğuk algınlığını önlemede yükleme tedavisinin gerçekten etkili olduğu kanıtlanmış değildir.